Koopvaardijschip Pinas

Algemene opdrachtomschrijving

Stoffige boeken geschreven in Oudnederlands waarin de bouw van een 17e eeuws schip wordt opgetekend en dat dan vertalen naar een interactief 3D model. Dat is de opdracht waar de vorige projectgroep van de NHL minor 3D, aan hebben gewerkt. Zij hebben met behulp van de beschrijvingen van Nicolaes Witsen oude scheepstypen nieuw leven inblazen met moderne 3D technieken. Ze ontwikkelden een  interactief 3D model dat online beschikbaar is (in Nederlands en Engels) voor een internationale groep onderwaterarcheologen en maritiem historici.

Afgelopen semester (feb-juni 2016) heeft een projectgroep van NHL gewerkt aan de eerste versie van de visualisatie van het 3D model van een Pinas schip. De visualisatie is in Unity gebouwd en beschikt over de mogelijkheid om de bouwfasering van het schip te bestuderen, per fase wordt er ook informatie gegeven (Nederland en Engels) over de opbouw van het schip. De vorige projectgroep heeft veel tijd moeten besteden aan het ‘opschonen’ van het model om het online te kunnen laten draaien. Daardoor is er minder tijd overgebleven om extra functionaliteiten aan het model toe te voegen.  

Het vervolgproject willen we gebruiken om het aantal functionaliteiten uit te bouwen, we denken dan aan; het individueel uitlichten van bouwonderdelen in 3D met toelichtende informatie, textuur toevoegen aan het model,  animaties tussen de bouwfasen en explorerend onderzoek naar de mogelijkheid om archeologische vondsten te vergelijken met het 3D model.

Doelgroep

Dit model wordt gebruikt door onderwaterarcheologen en maritiem historici over de hele wereld om de materiele resten die bij archeologisch onderzoek gevonden worden beter en eenvoudiger te kunnen onderzoeken.